ALANYA KALESİ SERAMİK, ÇİNİ RESTORASYON ÇALIŞMALARI

ALANYA KALESİ SERAMİK, ÇİNİ RESTORASYON ÇALIŞMALARI
  • 02 Eylül, 2019
ALANYA KALESİ SERAMİK, ÇİNİ RESTORASYON ÇALIŞMALARI

ALANYA KALESİ KAZISI SERAMİK, ÇİNİ KONSERVASYON RESTORASYON ÇALIŞMALARI

 

Yarımada üzerine kurulan kale yapısı, yaklaşık 6 kilometre uzunluğunda olan surlar ile çevrilmiştir. Helenistik dönemde kurulan kale sırası ile Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluklarının Akdeniz kıyısında yer alan önemli merkezlerinden birisi olmuştur. Alanya Kalesi coğrafi konumunun eşsizliği, sur ve kale mimarisinin günümüze kadar gelebilen sağlam yapısı gibi özellikleri ile günümüzde de turistlerin Alanya’da en çok ziyaret ettikleri yerdir.

Alanya Kalesi kazıları yaklaşık 30 yıldır süregelmektedir, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Osman Eravşar’ın Kazı Heyeti Başkanlığında devam etmektedir. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, ALTSO Meslek Yüksekokulu, Tasarım Bölümü, İç Mekan Tasarımı Öğretim Görevlisi Serdar Aslan Çini - Seramik eserlerin konservasyon ve restorasyon alanında Alanya Kalesi Kazılarına 2019 yılı itibari ile dahil olmuştur.  Çini – Seramik eserlerin restorasyon çalışmaları yanı sıra, kazı alanlarında meydana çıkmış olan Selçuklu mimari örneklerinin de incelenerek dönemin iç mekan tasarımları değerlendirilecektir. Tasarım Bölümü, İç Mekan Tasarımı Programı öğrencileri ile yapılacak olan teknik geziler ile, Selçuklu mimari yapıları tanıtılacak 13. Yüzyıldan günümüze iç mekan tasarımları bilimsel olarak değerlendirilecek, önümüzdeki ders yılı içerisinde akademik olarak çalışılacaktır.

 

Böylelikle üniversitemizin mottosu olan “Kökleri Mazide Hedefleri Atide” söylemi de bu çalışmalar ile birlikte hayat bulacak.